besök i dag.

Du är besökare  från den 14 februari 2001. Tack för besöket och Välkommen åter.

online nu

 

1 Lyxrisotto.

4 hg välhängt oxkött, 2 1/2 hg oxlever, 2-3 msk margarin eller smör, salt, vitpeppar, 174 burk champinjoner, 1 msk äkta soja, 1 msk tomatpuré,

1 dl tjock grädde, 3 tomater, 2-3 gula lökar, 1 dl pimiento, 2 dl ris, 4 dl vatten, Tillagningstid ca 30 minuter.

1 Lägg levern i vatten ett par timmar.

2 Skär köttet och levern i tärningar.

3 Lägg matfett i en het stekpanna och bryn först oxköttet och sen levertärningarna hastigt brun

4 Flytta alltsammans till en tjockbottnad kastrull

5 Vispa ur stekpannan med ett par msk vatten - häll skyn över köttet

6 Krydda med salt och vitpeppar och tillsätt champinjonerna, sojan , tomatpuré, grädden och sönderbrutna tomater

7 Låt det hela småputtra under lock, men rör om då och då

8 Under tiden brynes den hackade löken gyllenbrun och mot slutet tar man av locket till köttgrytan och låter såsen kokainnästan helt och hållet

9 Koka riset i 18 minuter

10 Häll upp köttet i mitten på ett fat och lägg riset runt om. Var och en kan sedan blanda efter tycke och smak

11 Kan serveras med riven ost i en extra skål.

 


2 Blomkålssoppa med grön ärtcreme

Ingredienser:

4 port.

Soppa

0,5 st blomkålshuvud(en), ca 350g. 1 st gul lök(ar), rapsolja, till stekning, 0,6 l mjölk, 2 dl vatten, 2 msk grönsaksbuljong, konc, flytande, 0,5 st citron(er), rivet skal och saft, salt och peppar

Ärtkräm

2 dl frysta ärtor, 2 msk färskost, typ Philadelphia, 1 st citron(er), pressad, salt och peppar

Till servering

bröd, ljust,

Servera soppan kall en varm dag vid stranden i trädgården, eller varm om det är en regnig skogsutflykt. Det smakar lika gott.

Tillagningstid: 21-50 min

Önskemål: Festligt

Lättlagat

Vegetarisk

Huvudingrediens: Grönsaker

Tillagning:

1. Ansa och dela blomkålen i mindre buketter. Skala och strimla löken. Fräs lök och blomkål i olja i en kastrull utan att det får färg. Slå på mjölk, vatten och buljong. Koka upp och sjud i ca 15-20 minuter tills blomkålen är helt mjuk. Mixa soppan slät. Smaksätt med citron, salt och peppar.

2. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i ärtorna, koka ca en minut. Sila ärtorna och spola under kallt vatten. Låt rinna av. Mixa ärtorna med färskosten och kryddorna.

Smaka av.

3. Servera soppan med en klick av ärtkrämen och gärna några droppar olivolja. Ärtkrämen passar också bra som smörgåspålägg.

 


3 Pepparstek.

Tillagningstid: ca 15 min. 4 tjocka skivor oxfilé, salt, 1 -2 msk vitpeppar, 4 msk margarin, 3/4 dl konjak, 1 dl grädde.

1. Krossa vitpepparn grovt i en mortel.

2. Salta på biffarna och vänd dem därefter i pepparn.

3 .Hetta upp matfettet och stek biffarna ca 2 min på var sida. Köttet skall helst vara rött inuti.

4. Ljumma konjaken lätt, häll den över köttet och tänd på. Ös med den brinnande skyn några gånger, tills den flammat ut.

5. Lägg upp biffarna på varmt serveringsfat. Vispa ur stekpannan med grädden och häll skyn över biffarna.

6. Servera pommes frites till pepparstek och gärna en grönsallad.

Variationstips:

Köttet kan också helstekas i gryta och skäras upp portionsvis till serveringen. Stektiden anpassas efter köttkvalitet

och storlek. Såsen till pepparstek kan "hettas upp" ytterligare med t. ex. tomatchutney, tabasco eller kajennpeppar.

 


4 Pocherade ägg.

Tillagningstid: ca 20 min. 4 kronärtskocksbottnar, (kon ), 4 ägg, vatten, salt, ättika, 2 skivor kokt skinka, 50 gr

smör eller margarin, 2 msk finklippt purjolök.1.Lägg kronärtskocksbottnarna på ett eldfast fat. Droppa över lite smält matfett, täck med folie och sätt in fatet ivärmeskåp eller ugni50-75° ugn.

2. Koka upp vattenmedsalt och ättika, 1 tsk av vardera, i en låg kastrull eller stekpanna. Tag mer vatten om vitan skall täcka hela ägget, mindre om gulan skall synas.

3. Knäck varje ägg i en kaffekopp och låt det glida försiktigt ner i det kokande vattnet. Låt inte äggvitan flyta ut, samla ihop den med en sked.Koka äggen sakta i ca 3 minuter.

4. Tag upp äggen med en hålslev och låt dem rinna av.

5. Lägg en halv skinkskiva på varje kronärtskocksbotten och placera ett pocheratägg ovanpå. Droppa på lite smält matfett och strö den klippta purjolöken över.

Tips: Bra specialredskap underlättar matlagningen, t ex "äggringar" som kan användas för att samla ihop äggen vid

pochering. Med "äggringar" får man också fint runda stekägg.

 


5 Potatissoppa.

Tillagningstid: ca 30 min. 5 medelstora potatisar, 1 purjolök, 1 stjälkblekselleri, 1 syrligt äpple, 2 msk margarin,

1 1/4 liter tärningsbuljong,

1 kryddmått salvia, finklippt persilja och gräslök.

1. Råskala och skär potatisarna i skivor och skär purjolöken i ringar. Strimla blekselleriet och riv äpplet grovt.

2. Låt alltsammans fräsa upp i lite margarin i soppgrytan - men utan att ta färg. Häll på buljongen och krydda med salvia.

3. Låt soppan koka sakta under lock tills potatisen mosar sig. Vispa då med en kraftig stålvisp så att alltsammansblirriktigt fint fördelat. Smaka av soppan väl med salt och peppar.

4. Före serveringen strör man över rikligt med finklippt persilja och gr.lök

Variationstips: Pröva någon gång att bjuda en skiva god, rökt leverkorv till. Tryck skivan mot sopptallrikens kant och

ta bara en liten smula på skeden, medan ni äter soppan. Det blir en raffinerad och god smak.


6 Köttfärssoppa currydoft

Ingredienser:

Receptet är för 4 port.

400 g köttfärs, 2 st gul lök(ar), finhackade, 2 st vitlöksklyfta(or), rivna, 1 st äpple(n), syrligt, skalat och i tärningar, 1 msk smör, 3 tsk curry, 1 l vatten, 3 msk Touch of Taste Kalvfond, 2 msk tomatpuré, 1 burk kros-sade tomater, 2 msk citronsaft, salt och peppar.

Tillagningstid: 21-50 min

Huvudingrediens: Frukt, fläskkött

Tillagning:

1. Fräs köttfärs, lök, vitlök och äppeltärningar i smöret. Strö i curryn och låt den fräsa med ett par min.

2. Tillsätt vatten, kalvfond, tomatpuré, krossade tomater och citronsaft,

3. Smaka av med salt och peppar.Låt soppan småkoka i ca 10 min.

Servera bröd till.


7 Rosenkålsoppa Dansk.

Tillagningstid: ca 30 min. 2 hg magert bogfläsk, 1 gul lök, 1 msk margarin, 1 1/4 liter buljong på tärning eller burk.

3/4 kg brysselkål, 4 flådda tomater, salt, vitpeppar, några msk riven ost, finklippt persilja.

1. Skär fläsket i tärningar och hacka löken.

2. Fräs up fläsk och lök i margarin och krydda med salt och peppar. Häll på buljongen, när allt fått lite färg.

3. Tillsätt den ansade brysselkålen och tomaterna skurna i tärningar. Koka sedan uppsoppan ca 10 min. eller tills brysselkålen är mjuk.

4. Servera den riktigt heta soppan överströdd med klippt persilja.

5. Den som vill kan också smaksätta soppan med riven ost.

Variationstips: Raffinerat är att blanda ner några skållade, halverade mandlar i soppan just före serveringen.

 


8 Sellerirundlar med räkor.

Tillagningstid: ca 30 min. 1 Rotselleri, vatten, salt, 3 hg räkor, 1 liten burk svart kaviar, 1 salladshuvud.

Vinägrettsås:1 msk vinäger, 4 msk olja,

salt, vitpeppar. Majonnässås: 1 1/2 hg majonnäs, 2 msk chilisås, 1/2 dl äppletärningar, några droppar citron, klippt kryddgrönt.

1. Skala och skär sellerin i 1/2 cm tjocka skivor. Förväll dem under ca 5 minuter i lättsaltat vatten och låt dem

kallna.

2.Tag ut rundlar med mått och lägg dem i vinägersåsen 15 -20 minuter att marineras.

3. Låt sellerirundlarna rinna av och läggupp dem på vackra salladsblad. Lägg en topp räkor och litet svart kaviar på varje skiva.

4. Blanda majonnäs- såsen och servera den i en skål bredvid.

 


9 Skinka med sparris.

Tillagningstid: ca 20 min. 8 skivor kokt skinka, 1 burk sparris, (långa fina stjälkar), 1 1/2 dl tjock grädde, 4 msk

majonnäs, 1-2 msk riven peppar-rot, 4 tomater salladsblad.

1. Rulla skinkskivornakringväl avrunna sparrisstjälkar.Låt topparna på sparrisen titta fram. Sparrisen serveras kall

2. Ordna rulladerna snyggt på ett serveringsfat.

3. Vispa upp grädden till luftigt skum.

4. Blanda den vispade grädden med majonnäs och smaka av med riven pepparrot.

5. Gröp ur fyra tomater och häll i den väl kylda såsen i tomathalvorna.

6. Placera tomaterna prydligt mellan skinkrullarna och garnera dessutom med några friska sallads blad.

 


10 Smörgås med räkberg.

Tillagningstid: ca 15 min. 4 skivor vittformbröd smör, eller margarin, 3 hg färska räkor, (om frysta så använd s.k.

lösfrysta), 50 gr majonnäs,

1/2 dl äppletärningar, (syrliga äpplen), curry. Till garnering: Svart kaviar, dillplymer.

1. Tag ut runda skivor av franskbrödet. Gör inte dem för små.

2. Bred smör eller margarin på brödet.

3. Lägg en tät krans av räkstjärtar utmed smörgåsens kant.

4. Blanda majonnäsen med små äppletärningar och smaksätt blandningen med curry.

5. Lägg majonnäsblandningen i mitten på smörgåsen.

6. Toppa med en klick svart kaviar och några dillplymer.

7. Bjud en extra citronklyfta till.

 


11 Fläskpannkaka

Ingredienser:

Receptet är för 1 port.

0,5 dl grahamsmjöl, 0,5 dl vetemjöl, 1 krm salt, 2 dl mjölk, 1 st ägg, 50 g fläsk, magert

Huvudingrediens: Fläskkött

Ursprung: Svensk

Tillagning:

Blanda mjölet och saltet i en bunke. Tillsätt 1 dl av mjölken och vispa allt till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken och sista ägget. Vispa. Skär fläsket i små tärningar och lägg det i en kall stekpanna. Sätt på värmen och låt fettet sakta smälta ut. Slå över pannkakssmeten när fläsket är brynt och grädda ca 3 minuter. Vänd pannkakan och stek ytterligare 3 minuter. Servera med lingonsylt och morötter.

 


12 Söndagsstek.

Förberedelser: ca 15 min. Stekning: ca 1 1/2 tim. 1 kg benfritt innanlår av ungnöt, 1- 1 1/2 msk margarin, 1 tsk salt,

1 kryddmått vitpeppar, 6 hela kryddpepparkorn, 1 lagerblad, 1 gul lök i klyftor, 1 liten bit morot i bitar, 6 ansjovisfiléer, 1 mskcitronsaft, några persiljestjälkar, 2- 3 dl buljong eller vatten.

1 Hetta upp matfettet och bryn steken väl runt om i en stekgryta.

2 Salta, peppra och lägg i alla övriga kryddor och grönsaker.

3 Späd efter en stund med litet av buljongen och låt steken stå på svag värme under lock tills den är färdig, ca 1 1/2 timma.

4 Sila skyn och späd den med resten avbuljongen. Red av skyn med litet vetemjöl och runda av såsen med grädde. En

aning sherry i steksåsen ger festsmak.

5 Servera söndagssteken, vackert uppskuren och garnerad med kokta grönsaker. Potatis och en grönsallad hör också till.

 


13 T - bensstek.

Tillagningstid: ca 20 min. 1 skiva dubbelbiff av nöt, ca 4 cm tjock, salt, svartpeppar, vitlökspulver, olja till

pensling, 2- 3 små gula lökar, helst schalottenlök, 1 msk. smör eller margarin, 2 dl. vitt eller rött vin samt lite

timjan. klippt persilja.

1Gnid in köttet med kryddorna och pensla det med oljan.

2 Lägg köttet på grillgallret och placera detta över en långpanna och ca 10 cm från grillen.Vänd T- bensteken under

grillningen så att bägge sidorna blir vackert brynta.

3 Finhacka löken och fräs den i matfettet. Tillsätt vinet, varav lite först används för att vispa ur den koncentreradeskyn,som droppatner i långpannan under grillningen.Smaka av skysåsen med litet timjan och häll den över T- bensteken

till serveringen. Strö också litet finklippt persilja över.

4 Servera frasig pommes frites till och gärna en grönsallad


 

14 Wienerbiff.

4 skivor utskuren biff salt, vitpeppar 1 msk smör eller margarin 1 msk olja 4 citronskivor Aromsmör: 2 msk smör eller margarin 1 msk riven pepparrot hackad persilja Tillagningstid ca 15 min.

1 Rör fettet till aromsmöret mjukt och tillsätt pepparrot och rikligt medpersilja. Forma smöret till en rulle och lägg den i kylskåpet.

2 Hetta upp stekfettet och lägg i de kryddade biffarna. Låt dem bryna 2- 4 minuter på varje sida beroende på tjockleken,

och lägg sedan upp dem på varmt serveringsfat.

3 Skär aromsmöret i 4 skivor och dekorera biffarna med smörslantarna på citronskivor

4 Råstekt potatis eller pommes fritesär delikat till men också kokta grönsaker eller en sallad. Gärna en tomatsallad.

 


15 Tarteletter med skaldjur.

Tillagningstid: ca 30 min. 12-16 st färdiga tarteletter 200 gr rensade räkor, 1 burk krabba, 1 liten burk sparrisknopp,

1 burk musslor 200 gr, majonnäs, citronsaft, tomatpuré, salt, peppar, curry, lite sherry. Garnering: Svart kaviar, citron, gurka, purjolök.

1. Dela upp majonnäsen i 3 skålar.

2. Blanda i den första litet av sparris- och krabbspadet. Salta och peppra och vänd ner den väl avrunna sparrisensamt krabbköttet, väl rensat.

3. Rör ner litet citron i den andra skålen och smaka av med salt, peppar och en aning curry. Tillsätt försiktigt musslorna.

4. Smaksätt den tredje majonnäsen med tomatpuré, salt, peppar och några sherrystänk. Blanda i räkorna.

5. Fyll tarteletterna med de tre salladerna och garnera fint.

 


16 Biff med lök.

Tillagningstid ca 15 minuter: 4 skivor nötkött av urskuren biff eller entrecote eller innanlår. Låt skivorna vara ca

1,5 cm tjocka 2-3 stora lökar 3 msk smör eller margarin, salt och vitpeppar.

1 Platta ut biffarna med handen.

2 Skala och skär löken i tunna skivor och stek den före köttet.

3 Tag upp löken och håll den varm,

4 Stek biffarna vackert bruna i väl brynt smör och het stekpanna, 2-3 minuter på varje sida. Öka tiden om man inte vill ha biffen röd inuti.

5 Salta och peppra biffarna och lägg upp dem på het serveringsfat.

6 Vispa ur pannan med lite varmt vatten och häll skyn runt biffarna.

7 Fördela löken ovanpå och servera genast med nykokt potatis.

8 Variation: Gör ett gott kryddsmör. Rör 1 hg smör smidigt och smaksätt med 1-2 krossade vitlöksklyftor. Blanda med ett par droppar citronsaft.

Eller rör smöret med 3 msk riven, färsk pepparrot. Forma smöret till en rulle, som förvaras kallt. Skär i serveringsögonblicket runda skivor av den och lägg dessa på biffarna.

 


17 Grillad biff med vintersallad.

4 skivor urskuren biff eller entrecote à 150 g, olja till pensling, salt, vitpeppar, svartpeppar Tomatsås: 1 finhackad

gul lök, 1 msk smör eller margarin, 2 msk tomatpasta, 1 burk skalade tomater, 1/2 tsk salt, litet vitpeppar, 1 kryddmått basilika, 1- 1 1/2 dl rödvin, Tillagningstid ca 30 min.

1 Lägg äppletärningarna i salladsskålen, stänk citronsaften på och tillsätt därefter hackade nötter, finskuren selleri, russin och majonnäs, utrörd med gräddfil. Krydda ev. med salt och peppar.

2 Smörfräs löken till såsen, tillsätt övriga ingredienser och låtsåsen sjuda 15- 20 minuter. Passera ev såsen innan den serveras.

3 Pensla biffarna med olja och grilla dem 2- 4 minuter på var sida.Kryddademefter grillningen och servera dem genast

4 Förutom salladen och såsen är det gott med bakad potatis eller sprödvärmt pain till.

Vintersallad: 4 röda äpplen i tärningar saften av en citron, 50 g valnötskärnor, 50 g hasselnötskärnor, 4 stjälkar

blekselleri (eller en skiva rotselleri), 50 g russin, 1 1/2 dl majonnäs, 1 1/2 dl gräddfil,

 


18 Kalvkotlett ostgratinerad.

Tillagningstid ca 20 minuter: Ugnstemperatur 250°, 4 kalvkotletter på ca 150 gr st, 4 tsk olja, salt, vitpeppar, 2

medelstora purjolökar, 4 msk riven ost, 4 tomater, basilika, 1 1/2 - 2 dl buljong.

1 Pensla kotletterna med olja och grilla dem lätt i het panna och krydda.

2 Lägg kotletterna i en eldfast form.

3 Skär purjolöken i ringar och förväll den några minuter i lättsaltat vatten. Låt rinna av väl.

4 Fördela purjolöken på kotletterna och strö osten över.

5 Dela tomaterna i halvorochställ dem vid sidan av kotletterna i formen. Krydda tomaterna med lite basilika.

6 Häll på buljongen och sätt in formen i god ugnsvärme tills osten smält och fått fin färg.

7 Servera kotletterna med kokt potatis till .

 


19 Brunkål.

1 - 1 1/2 kg vitkål, 8 - 10 kryddnejlikor, 1/2 dl farinsocker, 8 - 10 äpplen.

Fräs ihop 1/2 dl farinsocker en bra klick smör samt 1 msk olja. Lägg i finskuren vitkål. Bryn på hög värme. Rör i kålen då och då. Lägg i kryddnejlikorna i en påseav tyg. När kålen är brynt lägg i påsen med kryddnejlikorna och låt koka vidare. Efter 1 timme lägges de skalade äppleklyftorna i grytan och kokas ytterligare 1 timme smaksätt med några msk ättika ett par dl. sirap och salt.

 


20 Blåbärspannkakor

Ingredienser:

1 st ägg, 2 dl filmjölk, 1 msk smör, smält, 2,5 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1 krm salt, 1 dl blåbär, smör, till stekning

Du kan gärna använda frysta bär.

Brunch

Tillagningstid: 21-50 min

Huvudingrediens: Frukt

Tillagning:

1. Vispa ihop ägg, filmjölk och smält smör. Blanda mjöl, bakpulver och

salt och tillsätt det. Blanda väl.

2. Rör försiktigt i blåbären.

3. Hetta upp lite smör och stek plättstora pannkakor på medelvärme

ca 1 minut på var sida.

 


21 Finsk sommarsoppa:

Ett glas Koskenkorva på en blommig tallrik.

 


22 Söndagsgryta med rotfrukter.

Till 4 portioner behövs

3 st. morötter, 2 msk olja, 150 g kålrot, 150 g rotselleri, 2 st gula lökar, 0,5 l vatten, 2 st tärningar oxbuljong, 2 st lagerblad, 1 kg nötkött, 1 tsk senap, stark, 8 st potatis, 1 msk vinäger, 2 dl matlagningsgrädde, 1 msk vetemjöl, salt, peppar.

Tillagning.

1 Skär köttet i kuber och bryn i omgångar i en stekpanna med lite matolja.

2 Skala och skär lök, morötter samt kålroten i grova bitar och fräs i en tjockbottnad gryta.

3 Häll på vatten, buljongtärningar och vinäger och lägg i det brynta köttet och lagerblad. Låt koka i ungefär 45 minuter eller tills köttet är mört.

4 Skala och skär rotselleri och potatis i små kuber, lägg i grytan och låt koka i ytterligare 15 minuter.

5 Rör ut vetemjölet med 1 dl av grädden. Hälften av grädden kan bytas ut mot mjölk om man vill ha en magrare gryta. Avsmaka så att köttet är mört, slå i redningen och häll i resten av grädden. Koka tills alla rotfrukter är färdiga. Servera med bröd.

Det går bra att frysa denna rätt.

 


23 Kalkon på Amerikanskt vis.

Till 20 portioner behövs

7 kg kalkon, 175 g. vitt bröd, 225 g. lök, finhackad. 4 st. selleri, 450 g. fläskfärs, 225 g. rivet äpple,

110 g. valnötter, 125 g. smör. 1 tsk. timjan, hönsbuljong, salt, peppar, citronskal.

Tillagning. Skölj ur kalkonen ute och inne och torka av.

Fyllning. Hacka sellerin och valnötterna. Riv citronskal, bröd och äpple. Bryn löken, sellerin och köttfärsen. Ta av från värmen och tillsätt sedan vitt bröd, äpple, valnötter, timjan, rivet citronskal, salt och peppar, eventuellt lite hönsbuljong.

Fyll kalkonen med fyllningen, men packa inte för hårt, fyllningen sväller när den suger vätska från köttet.

Bind upp kalkonen och lägg den med bröstet upp på ett galler över en långpanna.

Pensla hälften av smöret på bröstet, låren och vingarna. Krydda med salt och peppar och sätt in kalkonen i ugnen.

Smält resten av smöret tillsammans med samma mängd vatten eller buljong och ös kalkonen med denna blandning ett par tre gånger i timmen. Ös även med stekskyn som samlas i pannan.

Låt kalkonen steka i 3,5-4 timmar i 140 graders värme.

 


24 Kalvkotlett med pommes frites.

Huvudrätt 4 personer.

Tillagningstid: Ca 20 minuter. Ingredienser: 4 kalvkotletter, salt, svartpeppar, 1 1/2 msk smör eller margarin.

Svampsås: 1 stor gul lök, 250 g champinjoner,1 msk smör eller margarin, 1/2msk vetemjöl, 2 dl tjock grädde, 2-3 msk kapris, saften av en halv citron.

Beredning:

1 Skala löken och skär den i tunna skivor. Hacka den rensade svampen grovt. Fräs lökoch svamp i matfettet, dofta mjölet över och späd med grädden. Låt stuvningen koka ihop och krydda med kapris och citron.

2 Behåll den ev fettranden runt kotletterna men gör ett par snitt i den så att de inte krullar sig vid stekningen.

Krydda med salt och peppar och stek kotletterna nötbruna i matfettet, 4-5 min på varje sida.3 Anrätta kalvkotletterna på varmt serveringsfat tillsammans med litet av svampstuvningen.

4 Servera en paprikasallad, potatismos eller bakad potatis och resten av svampen till.

 


25 Chili con carne.

Portioner: 2 portioner

Tid: 30 minuter

Ingredienser: 200 g köttfärs, 1 gul lök ev 1 vitlöksklyfta, 2 dl krossade tomater eller 2 dl vatten+ 2 msk tomatpuré, 1 burk röda bönor (kidneybönor), 2 tsk chilipulver, 1/2 tsk salt svartpeppar ev lite chilipeppar eller annan stark chilikrydda.

Stek köttfärsen i en stor stekpanna eller tjockbottnad kastrull.

Skala och hacka lök och eventuellt vitlök. Låt löken fräsa med köttfärsen en stund. Häll på tomatkross, alternativt vatten och tomatpuré och bönor. Krydda med chilipulver, salt och några varv nymald svartpeppar ur kvarn och låt småkoka på svag värme under lock cirka 10 minuter. Smaka av med chilipeppar.

Servera med ris eller bröd, gärnatortillas, och en råkostsallad.

 


26 Biff a la Lindström

Portioner: 4 personer

Tid: 60 minuter

Ingredienser:

500 g nötfärs, 1 rågad tsk salt, ca 1/4 tsk nymald svartpeppar, 1-1 1/4 dl vatten, 2 msk potatismjöl, 3 msk finhackad röd eller gul lök, 1 medelstor hackad ättiksgurka, 2-3 msk hackad kapris. ca 3 medelstora hackade inlagda rödbetor,

Gör dem också ganskasmå,menframförallt stek dem med detsamma. Får rå färs med rödbetor stå och vänta "delar sig" smeten och då blir biffarna inte lika saftiga. Blanda färsen med salt, nymald svartpeppar och sedan med vatten och potatismjöl, finhackad röd eller gul lök, ättiksgurka, hackad kapris och de hackade inlagda rödbetor. Forma genast till små lite knubbiga biffar, som steks i smör eller margarin 3-5 minuter på varje sida. Servera med kokt potatis eller pressad potatis, eller med klyftpotatis. Gärna dessutom sockerärter.

 


27 Apelsinmarinerad rostbiff

Portioner: 6-8 portioner

Tid: 2 timmar

Ingredienser:

cirka 1 kg rostbiff

MARINAD: 4 msk japansk soja, 1 dl pressad apelsin + rivet skal av 1 apelsin, 4 msk olivolja, grovmald svartpeppar, cirka 10 dm finstrimlad purjolök, några kvistar färsk timjan,

Sätt ugnen på 125 grader.

Sätt en stektermometer mitt i den tjockaste delen av köttet. Stekiugnen tills innertemperaturen är 55 grader för rosarött kött, 60 grader för rosa. Låt köttet vila i rumstemperatur cirka 15 minuter innan det skivas upp. Blanda under tiden ihop soja, apelsinsaft och skal samt olja till marinaden. Lägg rostbiffsskivorna på ett stort fat och häll på marinaden. Mal peppar från kvarn över köttet. Strö över nålfint strimlad purjolök, blad av timjan och eventuellt apelsinskal raspat med zestjärn. Låt dra cirka 5 minuter innan köttet serveras. Tips: zestjärn, som också kallas ciseleringsjärn, är ett praktiskt verktyg om man vill ha tunna, dekorativa strimlorav apelsin- och citronskal.

 


28 Revbensspjäll apelsinglaserade

Portioner: 4

Tid: 60 minuter

 Ingredienser:

1 kg tjockskuret revbensspjäll, sågat på mitten, 3 apelsiner, 1/2 dl strösocker, 1 tsk riven färsk ingefära ,

2 1/2 dl köttbuljong, saltoch peppar50gsmör Sätt ugnen på 225 grader. Riv skalet av två väl tvättade apelsiner. Pressa saften ur en av dem, det blir ca 1 dl. Spara den andra. Smält sockret i en tjockbottnad kastrull. Lägg i apelsinskalet och den rivna ingefäran när sockret blivit lite brunt. Slå på den varma köttbuljongen och pressad apelsin. Låt koka ihop en stund och smaka av med salt och peppar.Dela revbensspjället i portionsbitar, salta och peppra och lägg i en ugnseldfast form. Pensla bitarna med apelsinsåsen ochsätt in i ugnen. Stek ca 45 minuter eller till dess köttet är väl genomstekt och har fin färg. Pensla med apelsinsås några gånger under stekningen och vänd bitarna en gång. Ta upp köttet och låt skyn svalna så att man kan ta bort stekfettet från ytan. Skala de två återstående apelsinerna med kniv och skär ut skinnfriaklyftor.Stek dem hastigtistekpanna med litematfett. Garnera revbensspjället med klyftorna.Koka upp stekskyn och återstående apelsinsås. Ta såsen från värmen och vispa ner smöret lite i taget så att såsen blir skummig. Servera revbensspjäll och apelsinklyftor med såsen och kokt potatis.

 


29 Lammytterfilé med rostade grönsaker

 

Till 4 portioner behövs

Ytterfilé av lamm c:a 3/4 till 1 kg, färskpotatis 400 g, minitomater 10 på kvist, rapsolja, broccoli 1 bukett,

majskolv 1 färsk, lamm- eller kalvsky gjord av konc fond, osaltat smör, salt och peppar

60 minuter

1. Putsa köttet och låt det få rumstemperatur före stekning. Värm ugnen till 150 grader.

2. Koka potatisen i välsaltat vatten. Skär sedan i klyftor.

3. Dela tomaterna på mitten och blanda med salt, peppar och rapsolja. Lägg dem på plåt med smörpapper och ställ in dem i ugnen i 15&endash;20 minuter, tills kanterna börjar torka.

4. Skär broccolin i små buketter. Lägg majskolven i torr, het panna och "bränn" den runt om. Skär av majsen och dela på kornen.

5. Koka upp lammskyn och späd med vatten.

6. Salta och peppra köttet. Stek det runt om i het panna i rapsolja och 1 msk osaltat smör tills det får en mörkbrun yta. Efterstek i ugn till en innertemperatur på 50 grader (eller mer om man vill ha ett mindre rosa kött). Rulla in köttet i smörpapper och låt det vila i 5&endash;7 minuter innan det skärs upp.

7. Rosta broccolin i olja i en het panna. Vänd i potatisen och den rostade majsen. Vänd till sist i tomaterna. Koka upp såsen, runda av den med lite smör och smaka av med peppar.

8. Fördela på tallrikar och droppa såsen över och runt om.


 

30 Risotto med sparris och västerbottensost

Portioner: 5

Tid: 25 minuter

Ingredienser: 3 dl avorioris, 1 schalottenlök, 1/4 purjolök, 1/2 knippa gräslök, 200 g färsk eller fryst sparris,

1 1/2 dl vitt vin, 6 1/2 dl vatten, 1 1/2 grönsaksbuljongtärning, 75 g västerbottensost, 1 1/2 msk smör, 1/2 msk olivolja, salt och vitpeppar

Skala löken och fräs den i olivolja och lite av smöret under enminut. Häll i riset och låt fräsa i ytterligare en minut. Slå på vinet och låt det koka in.Koka under tiden uppvattnet med buljongtärningarnaoch blanchera (förväll) sparrisen, som delats mitt itu, i buljongen några minuter. Ta upp sparrisen och lägg dem i vatten med isbitar för att behålla spänsten. Tillsätt buljongen till riset lite i taget efter hand som buljongen kokarin. Fortsätt till all buljong gått åt och riset är lagom mjukt med en liten hård kärna i mitten.Blanda sedan ner resterande smöret, den rivna västerbottensosten, den hackade purjolöken och gräslöken samt sparrisen. Smaka av med salt ochpeppar.

 


31 Blomkålssallad

Portioner: 4

Tid: 30 minuter

Ingredienser:

1 blomkålshuvud (cirka 800 g), 2 msk finhackad persilja,

SÅS:

1 äggula, 1/2 tsk vittvinsvinäger, 1 tsk pressad citron, 1/2 tsk salt, 2 tsk dijonsenap, 1 1/2 dl matolja, 1 dl gräddfil, 1 msk färskriven pepparrot, vitpeppar efter smak, 2 msk finhackad persilja.

Dela blomkålshuvudet i små buketter och ångkoka dessa (i enånginsats eller en sil i en kastrull) tills de blir mjuka. Det tar ungefär 10 minuter. Låt svalna. Laga såsen under tiden. Blanda äggulan med vinäger, citron, salt och senap. Rör ner oljan lite i taget utan att såsen skär sig. När såsen blivit ljus och slät, tillsätt gräddfil och pepparrot. Krydda med vitpeppar efter smak. Rör om.Lägg upp blomkålen på ett fat och häll över såsen. Strö över persiljan.

Servera med gravlax.

 


32 Grillade köttfärsrullar med gurkraita

Portioner: 4

Blanda färsen smidig med ägget och vatten. Krydda med salt, chilipeppar och gärna spiskummin, koriander och kardemumma. Dela färsen i 8 bitar. Forma varje bit till en avlång rulle direkt på små grillspett. Pensla spetten med olja och grilla dem runt om ca 8 minuter på utegrill, i grillpanna eller i ugn. Skölj och skär gurkan i ytterstsmå tärningar. Blanda gurkan med matyoghurten och smaka av med salt, peppar och gärna pressade vitlöksklyftor och bruna senapsfrön. Koka upp vatten. Tillsätt couscousen och ta kastrullen åt sidan. Låt stå med locket på ca 5 minuter. Servera köttfärsrullarna med raitan och couscous, bröd samt en blandad sallad.För alla: Ersätt ägget i färsen med 2 msk potatismjöl om du inte tål ägg.

Tips!

Vill du ha senapsfrön i raitan är det godast om de först rostas i en torrhet stekpanna några minuter innan de blandas ner.

500 g köttfärs

1 ägg, 2-3 msk vatten, 1 tsk salt, 1 krm chilipeppar, 1 tsk spiskummin, 1 tsk koriander, 1 tsk kardemumma,

1 msk olja, 1 gurka, 2 dl matlagningsyoghurt, 1/2 tsk salt, 1 krm peppar, 1-2 pressade vitlöksklyftor,

1 msk bruna senapsfrön, 3 dl vatten, 3 dl couscous.

 


33 Kaprisbiffar med rivigt mos

Portioner: 4

Smula brödet i en bunke.

Tillsätt vattnet.

Låt stå att dra ca 5 minuter.

Rör ner blandfärs, salt, ägg, fransk senap, kapris och hackad persilja.

Forma till biffar.

Skala potatisen. Skär i bitar. Skala rotsellerin och skär i bitar. Koka potatis och selleri tillsammans i lätt saltat vatten ca 15 minuter.Stek biffarna gulbruna på båda sidor i matfett. Häll vattnetav potatisen. Mixa tillmos.Späd med mjölk. Smaka av med salt och peppar.

Servera med en blandad sallad.

2 skivor vitt bröd, 1 dl vatten, 400 g blandfärs, 1 tsk salt, 1 ägg, 2tsk fransk senap, 1 msk kapris, 1Ú2 dl hackad persilja, 800 g potatis 6-7 st, 400 g rotselleri, 11Ú2 msk smör eller margarin, 1Ú2 dl mjölk, salt & peppar.

 


34 Köttbullar, lite annorlunda.

 

Till 4 port behövs:

300 g nötfärs, 100 g fläskfärs, 1/2 dl ströbröd , 1/2 dl vatten, 1 tsk salt, 1 krm nymald svartpeppar

1/2 tsk timjan, torkad, 10 torkade tomater i olja, väl avrunna, 75 g fetaost, smulad, smör och olja till stekning

1. Blanda ströbrödet med vattnet och kryddorna. Låt det svälla i 5 minuter.

2. Blanda ned färserna. Arbeta ihop det till en smidig smet.

3. Skär tomaterna i små bitar. Blanda ned dem först och vänd sedan i osten.

4. Forma bullar av färsen lite större än vanliga köttbullar. Stek dem i smör och olja på medelstark värme. Osten kan fastna om värmen är för hög.


35 Bräckt kassler med rödbetsris.

Portioner: 4

Koka riset i vattenmedsalt enligt förpackningens anvisning. Skala och riv rödbetorna. Lägg rödbetsrivet på riset när ca 10 min återstår av koktiden. Krydda riset med peppar. Skär kasslern i tunna skivor. Bräck dem hastigt utan extra matfett. Smaksätt gräddfilen med senap, salt och socker. Servera rödbetsriset med kassler, senapssås , bröd och gröna salladsblad.

För alla: Byt ut gräddfilen mot sojabaserad färskost utrörd i lite solhavre om du inte tål mjölk eller laktos.Tips! Prova att smaksätta såsen med wasabipasta i stället för senap för en annorlunda, god smak.

6 dl vatten, 1 tsk salt, 3 dl långkornigt ris, 500 g färska rödbetor, 1/2 tsk salt, 1-2 krm peppar, 500 g kassler, 2 dl gräddfil, 2-3 msk fransk senap, 1/2 tsk salt, 1/2 tsk socker.

 


36 Auberginecurry med räkor och koriander

Tillagningstid: Max 20 min

Portioner: 4

Skala räkorna.Skalaauberginen, dela på längden i cm-tjocka skivor. Skala och finhacka löken. Kärna ur och finhacka spansk peppar. Värm oljan. Pressa ner vitlök. Tillsätt aubergine, lök, spansk peppar, gurkmejaoch chilipeppar. Stek tills auberginen tar färg. Skär tomaterna i bitar. Tillsätt tomater, citronsaft och salt. Strö över de skalade räkorna och koriandern.

Servera med matlagningsyoghurt.

1 kg räkor (med skal tinade), 2 stora auberginer, 3 gula lökar, 1 spansk peppar, 1Ú2 dl olivolja, 6 vitlöksklyftor,1Ú2 tsk gurkmeja, 2 tsk röd chilipeppar, 5 tomater, 1Ú2 pressad citron, 1 tsk salt, 1 msk koriander (finhackad färsk).

SERVERING:

2 dl matlagningsyoghurt.

 


 

 37 Bräckt kassler med rödbetsris

Portioner: 4

Koka riset i vatten med salt enligt förpackningens anvisning. Skala och riv rödbetorna. Lägg rödbetsrivet på riset när ca 10 min återstår av koktiden. Krydda riset med peppar.Skär kasslern i tunna skivor. Bräck dem hastigt utan extra matfett. Smaksätt gräddfilen med senap, salt och socker. Servera rödbetsriset med kassler, senapssås , bröd och gröna salladsblad.

För alla: Byt ut gräddfilen mot sojabaserad färskost utrörd i lite solhavre om du inte tål mjölk eller laktos.

Tips!

Prova att smaksätta såsen med wasabipasta i stället för senap för en annorlunda, god smak.

6 dl vatten, 1 tsk salt, 3 dl långkornigt ris, 500 g färska rödbetor, 1/2 tsk salt, 1-2 krm peppar, 500 g kassler, 2 dl gräddfil, 2-3 msk fransk senap, 1/2 tsk salt, 1/2 tsk socker.

 


 

38 Köttbullar i tomatsås

Tillagningstid: Över 20 min

Portioner: 4

Blanda köttfärsen med ost, ägg,salt och mald vitpeppar. Späd med vatten till en smidig färs. Formafärsen till stora köttbullar som läggs på en vattensköljd skärbräda. Stek köttbullarna runt om i oljatillsdefåttfin färg. Häll på tomatsåsen och låt puttra under lock ca 10 min. Servera köttbullarna med såsen, ris och broccoli.

För alla: Uteslut osten om du inte tål mjölkprodukter.

500 g köttfärs, 1 dl färskriven parmesanost, 1 ägg, 1 burk (420 g) pastasås med basilika, 3 dl långkorningt ris, 1 tsk salt, 1 krm vitpeppar, 1-2 msk vatten, 1 msk olja.

 


 

39 "Blöt" curry med biff.

Portioner: 45 portioner

Tid: Över 60 minuter

Ingredienser:

Blöt curry:

1 1/2 gul lök, 4 klyftorvitlök, 1 msk grovhackad färsk ingefära, 12 små röda chilifrukter, 1 msk grovhackad färsk galangal, 1 msk grovhackad färsk gurkmeja, 1/2 msk tamarindpasta.

Grytan:

1 sats blöt curry, 600 g benfritt grytkött, t ex högrev eller vilt, 1 1/2 tsk mald koriander, 5 curryblad, 2 dl kokosmjölk från burk, 3/4 dl skirat smör eller matolja, cirka 1 dl vatten, 1 tsk salt, 1 msk socker, 2 1/2 msk pressad citron,

Skala och klyfta löken. Skala vitlök, ingefära och galangal. Skär lök, ingefära och galangal i bitar. Mixa lök, vitlök, ingefära, urkärnad chili, galangal, gurkmeja och tamarindpasta med en deciliter vatten i en matberedare. Nu har du en blöt curry! Fräs blandningen i olja i en tjockbottnad gryta cirka fem minuter under omrörning.

Skär under tiden köttet i små bitar (cirka 2 x 2 cm). Tillsätt lite kött i taget tillsammans med koriander, curryblad och kokosmjölk. Koka på medelvärme och sporadisk omrörning i cirka två timmar, gärna längre. Fettet ska ha skurit sig på ytan.

Späd med lite vatten då och då så att inte grytan bränns. Smaka av med salt, socker samt citronsaft.

Servera med basmatiris, yoghurtsås, naanbröd och/eller papadam.

Galangal, färsk gurkmeja, tamarindpasta och curryblad finns att köpa i butiker med asiatiskt sortiment.

 

 


40 Amerikansk hamburgare

Portioner: 4

Tid: 60 minuter

Ingredienser:

BURGARE: 600 g nötfärs, 1 tsk salt, svartpeppar ur kvarn, smör till stekning.

DRESSING: 1 dl majonnäs, 1 tsk ljus dijonsenap, 1 tsk tomatpuré, 1/2 tsk paprikapulver, 1 krm kajennpeppar, vitpeppar ur kvarn, salt

TILLBEHÖR:

2 skivade tomater, gärna bifftomater, skivad saltgurka, tomatketchup, isbergssallat, finstrimlad, senap, 4 hamburgerbröd

Förbered färsen genom att salta och peppra och blanda den.

Gör i ordning dressingen. Blandaingredienserna och smaka av medsalt och peppar.

Forma färsen till fyra runda platta biffar och stek dem i smör på medelstark värme, cirka tre minuter på varje sida. Värm under tiden bröden i ugnen på 200 grader.

Montera burgarna. Tag ett bröd. Lägg på gurka, tomat och dressing. Strö på sallat. Lägg till en hamburgare. Ringla på ketchup och senap. Toppa med den andra brödhalvan.

 

 


41 Amerikanska pannkakor

Portioner: ca 8 stycken

Tid: 30 minuter

Ingredienser:

2 dl mjölk, 2 ägg, 1 1/2 dl mjöl, 1 tsk bakpulver, 1 krm salt smör eller margarin till stekning, lönnsirap till servering. Vispa ihop mjölk och ägg. Vispa sedan in mjöl, bakpulver och salt. Grädda pannkakorna i smör eller margarin, gärna i teflonpanna, då går det åt mindre fett. Servera genast med lönnsirap. Extra fluffiga pannkakor får man om man vispar äggvitorna för sig ochrör ner i pannkakssmeten.Gratinerad kassler på spenatbädd

Portioner: 2

Tid: 25 minuter

Ingredienser:

125 g fryst eller 150 g färsk bladspenat, 1/2 gul lök, 1/2 dl vatten, salt och peppar, 1 krm muskot, 4 skivor kassler, 1 1/2 dl kesella mat eller lätt crème fraiche, 1/2 msk ljus senap av dijontyp, lagrad ost.

Sätt ugnen på 225 grader.

Hacka löken och fräs upp i lite matfett i en panna. Vändner spenaten. Häll på vatten och låt sjuda några minuter. Smaka av med salt, peppar och muskot.

Rör ihop kesellan med senap och lite salt. Bottna en liten ugnseldfast form med spenatblandningen.

Lägg på kasslerskivorna, kesella-senapsblandningen och toppa med lite riven ost, helst lagrad ost med smak.

Gratinera i ugnen cirka 15 minuter eller tills kasslern är genomvarm och osten fått lite färg. Servera med potatis eller ris.

 Servera, gärna med klyftpotatis eller pommes frites.


42 Grillad kyckling med sallad

4 portioner

Servera kycklingen med den halländska salladen, som också tillagas på grillen (se separat recept). Det blir en perfekt sommarkvällsrätt.,

4 kycklingfiléer, saften av 1 citron, 1 dl olja, 1 msk salt, 1 tsk grovmalen peppar, 1/2 dl färsk timjan

1. Pressa citronen, blanda i oljan och kryddorna.

2. Lägg i kycklingen och marinera, gärna en hel dag men hinner du inte går det bra ändå.

3. Grilla kycklingen på bra glöd i ungefär 7 minuter på var sida.


43 Friterat kycklinglår

4 portioner

4 skinn- och benfria kycklinglår, 1 tsk rosépeppar, 1 tsk anis, 1 tsk fänkålsfrö, salt

Frityrsmet:

100 g vetemjöl, 2 g ??? salt, 1 msk rapsolja, 2 dl mörkt öl, olja till fritering

1. Rulla in kycklinglåren hårt i aluminiumfolie. Sjud dem i vatten till en innertemperatur på 68 grader (eller baka dem i 80-gradig ångugn). Kyl sedan ner dem i isvatten.

2. Stöt samman alla kryddorna.

3. Rulla det kalla köttet i kryddmixen

4. Blanda mjöl och salt. Blanda olja och öl och vispa försiktigt ner i mjölblandningen.

5. Doppa de kryddade kycklinglåren i frityrsmeten. Fritera i 160-gradig olja tills de är gyllenbruna.

 


 44 Marinerade kycklingben

Servera med kokta pastafjärilar, stekta champinjoner och tomatsås.

Till 4 port behövs:

ca 1 kg kycklingben eller klubbor

Marinad:

1 dl olivolja, 2 tsk riven färsk ingefära, 2-3 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk habanerosås, smält smör, ev pressad vitlök, salt och peppar

Champinjonerna:

150 g små champinjoner, 2 msk smör, 2 msk hackad persilja, salt och peppar

1. Blanda olivoljan med ingefära, vitlök och habanerosås. Häll det över kycklingbenen och marinera i 2-4 timmar.

2. Värm ugnen till 225 grader.

3. Lägg grillgallret över en långpanna och lägg kycklingen på gallret. Salta. Stek i ugneni 25-30 minuter tills kycklingen fått fin färg och blivit genomstekt.

4. Ansa champinjonerna och stek dem i smöret. Värmen skall vara hög från början men sänks när svampen får färg.

 


 45. Färslimpa väl kryddad

 

Till 4 port behövs:

500 g köttfärs, 2 medelstora kokta potatisar, 1 hönsbuljongtärning, 1 dl mjölk, 1 medelstor rödlök,

2-3 vitlöksklyftor, 1 liten knippa persilja, cirka 1/2 dl hackad, 1 ägg, 1 tsk timjan, salt och peppar,

olivolja

1. Mosa potatisen fint med en gaffel. Lös upp buljongtärningen i varm mjölk och häll detta över potatisen.

2. Hacka löken mycket fint eller riv den på grovt rivjärn. Finhacka vitlök och persilja.

3. Sätt ugnen på 200 grader.

4. Blanda alla ingredienserna till en färs. Tillsätt 1 tsk salt och ta några tag med pepparkvarnen.

5. Smörj en ugnsform med olivolja. Lägg färsen i formen och forma den till en limpa. Fukta limpan med olivolja.

6. Tillaga färslimpan i ugnen i 50 minuter. Stäng av ugnen 10 minuter före full tid.

 


 46. Grönpepparbiff

 

Till 4 port behövs:

400 g köttfärs , 1 tsk salt , 1 tsk grönpeppar , 1 1/2 msk potatismjöl , 1 dl mjölk , 1 msk smör

1 1/2? 2 dl mellangrädde , 1 tsk fransk senap , 1 msk soja

1. Blanda färsen med salt, krossad grönpeppar, potatismjöl och mjölk.

2. Bryn smöret i en stor stekpanna. Platta ut färsen direkt i pannan till en stor biff som täcker hela pannan. Stek ca 4 minuter. Dela färsen i fyra delar och vänd dem. Stek i 4 minuter till.

3. Blanda grädden med senap och soja. Häll den bredvid biffarna i pannan och låt allt puttra i 3?4 minuter. Smaksätt ev såsen med lite grönpeppar.

Servera med lättstekta grönsaker.

 


 47. Köttbullar, italienska

 

Till 5 port behövs:

500 g kalvfärs, 100 g rökt skinka, 200 g kokt potatis - ca 2 medelstora, 2-3 vitlöksklyftor, 1 knippa persilja, skalet av 1/2 citron, 1 ägg + 1 äggula, 1 1/2 dl mjölk, 3 msk parmesan, 1/2 tsk riven muskot

1. Skär skinkan mycket smått eller kör den till grovt mos i matberedaren. Mosa potatisen fint med gaffel eller kör den till mos i matberedaren. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka persiljan. Riv citronskalet. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda alla ingredienserna väl. Forma till bullar.

3. Bryn bullarna i smör runt om och sätt sedan in dem i ugnen i 15 minuter. Kokt eller stekt potatis samt en tomatsallad passar fint till.

 


 48 Crêpes med apelsin

Ingredienser:

Receptet är för 4 port.

Pannkakssmet: 75 g vetemjöl, 2 dl minimjölk, 1 st ägg, 1 nypa(or) salt

Sås: 1 st apelsin(er), rivet skal, 2 st apelsin(er), till garnering, 1,5 dl apelsinjuice, 2 msk citronsaft, 1 tsk Grand Mariner, 0,75 dl Hermesetas Lättströ, 1 tsk maizena

Typ av rätt: Efterrätt

Tillagningstid: Ca 50 min eller

Husmanskost

Ursprung: Fransk

Tillagning:

1. Vispa mjölet med 1 dl mjölk till en klimpfri smet. Tillsätt resten av mjölken. Vispa ner ägget och saltet. Låt smeten stå framme och svälla i 30 minuter. Häll gärna över smeten i en tillbringare. Vispa då och då i smeten.

2. Hetta upp en crêpepanna eller en liten stekpanna, gärna med beläggning. Lägg ev i en klick smör till första laggen. Beräkna ungefär 1/2 dl smet per crêpe. Vänd med stekspade då smeten har stannat på ytan. Vik ihop pannkakorna 2 ggr. Skär filéer av apelsinerna.

3. Blanda apelsinskal, juice, citronsaft, Hermesetas Lättströ och maizena i en vid kastrull. Låt koka upp under omrörning. Lägg hopvikta pannkakorna i apelsinsåsen. Låt det bli varmt.

4. Häll över Grand Marnier eller Cointreau. Stäng av fläkten. Flambera, genom att tända på likören med en tändsticka. Ha ett lock i beredskap. Servera med apelsinfiléer.

 


49 Bondbönsallad med lufttorkad skinka

Portioner: 2

Tid: 15 minuter

Ingredienser:

ca 200 g frysta bondbönor (eller haricots verts), 2 msk olivolja, 1 tsk pressad citron, svartpeppar, 3&endash;4 skivor lufttorkad skinka, t ex proscuitto crudo, parmesanost, ev myntablad

Koka upp bondbönorna. Öppna det sega vita skalet och ta vara på den gröna bönan inuti.

Vänd runt bönorna med olja, citron och svartpeppar.

Klipp skinkan i små bitar och blanda med bönorna. Toppa med riktigt tunt hyvlad parmesan och eventuellt små myntablad.


50 Böngryta med korv

Portioner: 2&endash;3

Tid: 25 minuter

Ingredienser:

1 liten gul lök, 1&endash;2 vitlöksklyftor, 1 selleristjälk, ca 200 g smakrik korv, t ex lammkorv, 1 burk småtomater eller plommontomater, 1 msk tomatpuré ev 1 dl vatten, 1/2 tsk torkad salvia eller några blad färsk, 2 burkar stora vita bönor, ca 5 dl, salt och peppar, ev persilja

Skär löken i tunna klyftor och hacka vitlöken. Skiva selleristjälken.

Stek i olivolja i en gryta tills löken blir mjuk.

Skär korven i centimetertjocka slantar och stek den tillsammans med lök och selleri.

Häll burktomater och spad (dela stora tomater i bitar) samt tomatpuré i grytan. Krydda med salvia. Tillsätt de avrunna bönorna.

Låt puttra i cirka tio minuter. Häll på lite vatten om det ser ut att behövas. Smaka av med peppar och salt.

Strö eventuellt persilja eller annan grön örtkrydda över den färdig grytan.

Servera grytan med ett gott brytbröd.


51 Toskansk soppa med bönor

Portioner: 3-4

Tid: 60 minuter

Ingredienser:

3 dl kokta vita bönor, gärna canellini, 75 g bacontärning-ar, 1 hackad gul lök, 2 hackade vitlöksklyftor, 1/2 skivad purjolök, 1 kvist färsk rosmarin eller 1/2 msk torkad, 1 morot i skivor, 2 potatisar i tärningar, 1 selleristjälk, ganska tunnskivad, 1/2 medelstort huvud savojkål eller vitkål, 100 g färsk spenat, 2 buljongtärningar, grönsaks- eller hönsbuljong, 1 liter vatten, salt och svartpeppar, bröd av bondbrödstyp, olivolja.

Fräs upp bacon, hackad lök, vitlök, purjo och rosmarin i lite olja. När löken börjar brynas lägger man i morot, potatis och selleri. Rör om några minuter.

Sedan läggs den grovskurna kålen i och får steka med en stund, sist spenat.

Tillsätt buljongtärningar och vatten. Låt koka ca 40 minuter eller till dess alla grönsakerna är väl kokta.

Blanda ner de kokta bönorna och sjud ytterligare 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Rosta bondbrödsskivorna och lägg en i botten av varje tallrik. Ringla lite olivolja över.

Ös soppa över och servera. Vrid gärna över lite extra svartpeppar.

Den som vill tar lite riven parmesanost i soppan.

Tips: I stället för canellini kan man ta stora vita bönor. Bägge sorterna finns att köpa på burk.


52. Kalops à la Tore Wretman

Portioner: 4

Tid: 2 timmar eller 50 minuter

Ingredienser:

1 kg högrev eller märgpipa, 2 gula lökar, 2 morötter, 3 msk smör, 1 msk vetemjöl, 1/2 &endash;1 tsk salt , 2 krm peppar, 2&endash;3 dl vatten, 2 lagerblad, 8 kryddpepparkorn, 2 ansjovisfiléer

Putsa köttet och skär det i bitar.

Skala löken och dela dem i klyftor. Skala och skär moroten i bitar.

Bryn smöret i en järngryta och färgsätt kött, lök och morotsbitar. Krydda med salt och peppar.

Pudra över mjöl och slå på den större mängden vatten, lägg i kryddpeppar, lagerblad och ansjovis i bitar. Lägg på ett tätt lock och låt koka i 1 1/2&endash;2 timmar på låg värme tills köttet är mört.

Den som har tryckkokare kokar det brynta köttet i den. Här behövs det en mindre mängd vatten. Räkna med att det tar cirka 35 minuter efter att trycket är uppe.

I den Wretmanska versionen ska skyn inte redas utan serveras som den är. Kokt potatis och inlagda rödbetor är goda, traditionella tillbehör.


53, Stekta kycklingvingar

Portioner: 4-6

Tid: 75 minuter

Ingredienser:

800 g kycklingvingar, 2 msk soja, saft av 1/2 citron, 2 krm grovmald svartpeppar, 1/2 tsk salt

Skaka ihop soja, citron, salt och peppar i en tät platspåse. Lägg i kycklingvingarna och knyt ihop. Låt dem marinera i 20 minuter eller mer. Tvätta händer och diska redskap du använt till kycklingen.

Sätt ugnen på 225 grader.

Lägg kycklingdelarna på ett galler på plåt, täckt med folie. Pensla på lite extra av marinaden när vingarna ställs in.

Stek i cirka 25 minuter. Vänd vingbitarna och pensla marinad också på andra sidan.

Ställ in i 25 minuter till de är väl genomstekta, köttet ska lätt gå att lossa från benen.


54 Apelsinglaserade revbensspjäll

Portioner: 4

Tid: 60 minuter

Ingredienser:

1 kg tjockskuret revbensspjäll, sågat på mitten , 3 apelsiner , 1/2 dl strösocker , 1 tsk riven färsk ingefära , 2 1/2 dl köttbuljong , salt och peppar , 50 g smör

Sätt ugnen på 225 grader. Riv skalet av två väl tvättade apelsiner. Pressa saften ur en av dem, det blir ca 1 dl. Spara den andra.

Smält sockret i en tjockbottnad kastrull. Lägg i apelsinskalet och den rivna ingefäran när sockret blivit lite brunt. Slå på den varma köttbuljongen och pressad apelsin. Låt koka ihop en stund och smaka av med salt och peppar.

Dela revbensspjället i portionsbitar, salta och peppra och lägg i en ugnseldfast form. Pensla bitarna med apelsinsåsen och sätt in i ugnen. Stek ca 45 minuter eller till dess köttet är väl genomstekt och har fin färg. Pensla med apelsinsås några gånger under stekningen och vänd bitarna en gång. Ta upp köttet och låt skyn svalna så att man kan ta bort stekfettet från ytan.

Skala de två återstående apelsinerna med kniv och skär ut skinnfria klyftor. Stek dem hastigt i stekpanna med lite matfett. Garnera revbensspjället med klyftorna.

Koka upp stekskyn och återstående apelsinsås. Ta såsen från värmen och vispa ner smöret lite i taget så att såsen blir skummig. Servera revbensspjäll och apelsinklyftor med såsen och kokt potatis


55 Balsamstekt fläskfilé

Portioner: 4

Tid: 30 minuter

Ingredienser:

1 fläskfilé, ca 600 g, salt och svartpeppar, 1&endash;2 tsk torkad salvia eller, 4&endash;5 färska blad, 2 msk balsamreduktion, (Crema di balsamico) eller balsamvinäger + lite honung

Skär köttet i fyra portionsbitar. Krydda med salt, peppar och salvia. Bryn köttet runt om i en stekpanna med lite smör. Droppa över balsamreduktion och vänd runt köttbitarna. Sänk värmen till lägsta möjliga och lägg på lock. Stek cirka 15 minuter tills köttet är nätt och jämnt genomstekt. Stick gärna en köttermometer i en av de tjockaste bitarna, innertemperaturen ska vara 65 grader.


 

Copyright © Sven Åke Andersson 2001-2018.


 Uppdaterad den 14 maj 2012.